Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Любомир Дацов: Повечето мерки са за "купуване на симпатии"

Ако ситуацията не беше толкова политизирана, щяхме де си помислим, че някой е измислил добра икономическа мярка, твърди финансистът

Любомир Дацов: Повечето мерки са за "купуване на симпатии"

Снимка: БГНЕС

Ако ситуацията не беше толкова политизирана, колкото е в момента, щяхме де си помислим, че някой е измислил добра икономическа мярка. Това коментира в ефира на bTV  бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов. Той е член и на Фискалния съвет. 

Още по темата

Коментарът му бе относно това доколко са адекватни икономическите и социални мерки на управляващите. Увеличение на заплатите в държавната администрация за служители, които работят на „първа линия“ в условията на корона вируса. Надбавки за пенсионерите и пари за бизнеса, който пострада от кризата – това обеща кабинета преди дни.
„Това действително е свързано с усилията, които някои хора полагат в борбата с коронавируса, друг е въпросът доколко е ефективна (помощта, б. ред.)“, коментира Дацов.

Според него много изследвания показват, че по време на криза една от добрите и работещи мерки е именно вдигането на доходите, особено свързаните с пенсионерите. Самият механизъм на трансмисия към икономиката поне в България е доста ефективен според данните, отбеляза Дацов.

Той обаче уточни, че в случая това, което е ръководило правителството да обяви тези намерения, всъщност няма нищо икономическо. По думуте му повечето от мерките, които бяха обявени като антикризисни, всъщност са насочени към потушаване на напрежение или „купуване“ на симпатии“, смята Любомир Дацов. Той успокои, че управлението на бюджета е изключително спестовно в тази ситуация. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии